Univers Cultural – Prima pagină
Nicolae Steinhardt: Bunătatea sufletească
Nicolae Steinhardt
Literatură

Nicolae Steinhardt: Bunătatea sufletească

Degeaba le-am avea pe toate: inteligența,cultura, istețimea, supracultura, doctoratele, supra doctoratele ( ca profesorul din “Lecția lui Eugen Ionescu”), dacă suntem răi, haini, mojici și vulgari, proști și nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apă sâmbetei și inteligența, și erudiția, și supradoctoratele, și toate congresele internaționale la care luăm parte, și toate bursele pentru studii pe care le câștigăm prin concursuri severe.

Nimic nu poate înlocui și suplini nițică bunătate sufletească, nițică bunăvoința, toleranță, intelgere. Nițică susținută bună-cuviință.

Bunătatea sufletească nu-i o virtute subtilă și rafinată, e un atribut de baza al ființei omenești și totodată un atribut al culturii.

Bunătatea este un alt nume al definiției date de Aristotel omului : ființă socială.

Fără bunătate nu putem conviețui decât în condiții de groază și justificând amarnica afirmație  a lui Sartre : ceilalți, iată Iadul! Există un altruism elementar exprimat prin bunătate care este o axiomă a vieții obștești.

Bardiaev spunea: pâinea pentru mine este o problema materială ( subînțeles egoistă, vulgară), dar pâinea aproapelui meu, continuă Berdiaev, este pentru mine  o datorie spirituală. Reiese de aici în mod vădit că nimic nu poate suplini întru totul bunătatea.

Știm că de-am vorbi toate limbile și dialectele pământului și de-am fi capabili să clasificăm conform cu clasificarea zecimală toate volumele tipărite în toate limbile pământului, de la Gutenberg și până astăzi, și de am fi tobă de carte și de erudiție, și de am cunoaște întrebuințarea tuturor termenilor specifici tuturor științelor și tehnicilor, tot nu ne putem numi oameni culți dacă suntem niște pizmareti, niște bădărani și niște răi la suflet.

Că ne-o place sau nu, cultură nu este numai acumulare de cunoștințe, ci o subțirime a caracterului și capacitatea de a nu considera bunătatea drept o simplă virtute desuetă și sentimentală

sursa text -Nicolae Steinhardt, Primajdia Mărturisirii, Editura Humanitas

sursa foto https://ro.wikipedia.org/

Articole similare publicate de autor

Ana-Maria Bocai: Să zâmbim, Doamne!

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Am obosit până la sânge

Ana-Maria Bocai

Corneliu Vadim Tudor : Rugăciune

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.