Univers Cultural – Prima pagină
Marcela Nica :  Importanța conservării patrimoniului
Muzeul Romanațiului
Artă Muzeele lumii

Marcela Nica : Importanța conservării patrimoniului

Activitatea de conservare se referă la păstrarea, profilaxia obiectelor de muzeu prin asigurarea unui microclimat corespunzător conform normelor de conservare în vigoare și a măsurilor ce se impun atunci când se expun, se transportă, se depozitează, se descoperă obiectele pe șantierele arheologice.

Conservarea preventivă este imperios necesară în muzee, ca și activitatea de restaurare, fiind foarte importante în domeniul muzeal, in lipsa acestora un patrimoniu s-ar degrada iremediabil în timp.

Patrimoniul cultural național reprezintă totalitatea obiectelor care se află într-un muzeu si este înregistrat în inventare de colecții și în inventarul general.

Patrimoniul este expus, o parte, în expoziția de bază, în expoziții temporare și în depozitele muzeului.

Conservarea patrimoniului constituie o activitate primordială într-un muzeu indiferent de specificul lui. Ea a fost introdusă în muzeele din România de către profesorul Aurel Moldoveanu în anul 1971.

Este una dintre principalele activități și pentru faptul că principala misiune a conservatorilor supranumiți și medici este de a asigura obiectelor de patrimoniu un trai cât mai îndelungat.

 Un muzeu nu poate exista fără funcțiile sale vitale atât de necesare în buna sa desfășurare : conservatorul și restauratorul. În cadrul instituției conservatorul colaborează cu restauratorul, dar și cu muzeografi și arheologi, atât la întocmirea unei expoziții cât și pe șantierele arheologice.

În ceea ce privește patrimoniul Muzeului Romanațiului este unul dintre cel mai bogat din zona Olteniei și cel mai mare din Județul Olt, cu peste 13.000 de piese rezultate din șantierele arheologice și donații.

De-a lungul timpului, s-a încercat să se asigure condiții minime de conservare a obiectelor pe măsura fondurilor alocate. În timp, din păcate , obiectele de natură organică cum ar fi-unele tablouri, o mică parte din textile, lemnul dar și cele de natură anorganică, cum ar fi metalele s-au degradat. Unele dintre ele, cum e cazul obiectelor din lemn, din cauza lipsei spațiilor de depozitare improprii, neconforme normelor de conservare, s-au alterat în mod ireversibil.

În cadrul expoziției de bază, atunci când a fost realizată, s-au luat măsurile de conservare care se impuneau pentru a nu se evita degradarea obiectele în timp.

În prezent s-a câștigat un proiect cu fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea clădirii muzeului, care este clădire de patrimoniu, și a expoziției de bază. Sperăm ca patrimoniul atât de bogat și de important al Muzeului Romanațiului să beneficieze de condiții de conservare și expunere la înalte standarde europene.

foto : Ana -Maria Bocai

Articole similare publicate de autor

Documentar : 30 de ani de la moartea actriţei Greta Garbo

Ana-Maria Bocai

10 iulie – Ziua Muzeului Naţional Cotroceni

Ana-Maria Bocai

Muzeul Național Cotroceni : „București, oraș european”

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.