Univers Cultural – Prima pagină
Interviu cu soprana Svetlana Sicencova
Soprana Svetlana Sicencova
Interviuri

Interviu cu soprana Svetlana Sicencova

Un timbru vocal deosebit, și nu este deloc de mirare- aflând care sunt originile acestei frumoase soprane, dar și pasiunea ei pentru muzică.

Artist liric al Corului Academic Radio, Svetlana Sicencova a fost prim-solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și a avut numeroase colaborări cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Națională Română Iași, Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, etc, colaborări despre care ne povestește cu mare drag.

Ana-Maria Bocai: Vorbiți -ne despre locurile copilăriei, acel colț de lume care îți rămâne în suflet toată viața, chiar dacă drumurile te poartă departe.

Svetlana Sicencova: Eu cred că exact atunci când ești departe de locurile în care ai copilărit începi să simți cu adevărat toată frumusețea lor. Daghestan ( face parte din Federația Rusă ) e situat în Caucaz. În sine cuvântul înseamnă Tara Munților ( dag – munte, stan – țară ). Orașul meu natal – Mahacikala – ocupă o fâșie între muntele Tarki-Tau și Marea Caspică. Oricum, vreau să spun că republica este deosebită din multe puncte de vedere. De exemplu, având populația în jur de 2 milioane de locuitori, are 6 limbi distincte și 33 de dialecte. Sunt sate, între care distanța este de un kilometru, populația vorbește limbi diferite și locuitorii nu se înțeleg între ei, sau sate la care nu poți să ajungi decât cu elicopterul.

Ana-Maria Bocai: De ce muzica, de ce canto și cine a influențat drumul către o carieră muzicală?

Svetlana Sicencova: Eu m-am născut într-o familie de actori. Tatal meu- Sicencov Nicolai – este Artist Emerit al Federației Ruse și Artist al Poporului Daghestanului. Mama – Sicencova Ludmila – are grad de Merit în Artă. Poate fi zis că eu m-am născut în teatru. La vârsta de 6 ani am pășit prima dată pe o scenă profesională: am jucat personajul Vestei, într-o piesa după romanul lui Theodore Dreiser “ Jennie Gerhardt. Tatal meu avea o voce minunată de bariton, cânta des și pe scenă, și mama adeseori cânta acasă. Muzica era o parte importantă din viața familiei noastre. Și eu cântam încă din timpul când mergeam la grădiniță. De la 7 ani am început și studiul pianului la școala de muzică.

Ana-Maria Bocai: Cum și-au pus amprenta asupra carierei dumneavoastră școala de muzică pe care ați urmat-o și profesorii care v-au îndrumat în această frumoasă profesie?

Svetlana Sicencova: Cu cea mai mare iubire și stimă îmi amintesc de profesorii mei de la Conservatorul din Chișinău – Polina Botezat ( clasa canto ) și Mihail Secikin ( clasa de operă). Polina Andreevna ( Polina Botezat) era o persoană plină de viața, glumeață. Considera că arta vocală trebuie totdeauna făcută cu plăcere și veselie. Cu Mihail Vasilievici (Mihail Secikin), deja din primul an de studii lucram la clasa de operă, pregătind cu minuțiozitate rolurile de soprană.

În anii conservatorului am pregătit Iolanta și Tatiana din operele “ Iolanta” și “Evgheni Oneghin” de P. I. Ceaikovski, Leonora și Amelia din operele “ Trubadur” și “ Bal Mascat” de G. Verdi, Mimi și Cio-Cio-San din operele “ Bohème” și “ Madama Butterfly” de G. Puccini, Frasquita și Micäela din “ Carmen” de G. Bizet.

Ana-Maria Bocai: Ce înseamnă România și care a fost impulsul care v-a determinat să alegeți să dezvoltați o carieră aici?

Svetlana Sicencova: După ce am terminat conservatorul, am continuat studiile universitare de doctorat. Aveam o temă extrem de interesantă de cercetare: “Problemele vocale la cântăreți începători” și pregăteam un recital cu muzica lui Liszt. Dar destinul mi-a scos în cale un bariton, care terminase mai devreme conservatorul – Eugen Fomenco. La acea vreme era solist la Constanța. Era exact perioada când s-au deschis porțile către România. Nici nu a depus multă străduință ca să mă convingă să vin și să îmi încerc norocul peste hotare. Așa că, după câteva zile, am dat audiție la Teatrul Liric din Constanța și în stagiunea nouă am început activitatea mea în România în calitate de prim –solistă.
Aș putea să povestesc despre întâmplările vieții mele ore în șir, doar că acesta este numai un interviu. Au fost multe momente minunate, dar si momente triste, ca în orice viața.

Ana-Maria Bocai: Aveți în biografie colaborări în țară, în străinătate , oameni alături de care ați adus clipe de frumos și încântare pentru publicul meloman.
Povestiți-ne despre aceste momente, ce au însemnat și înseamnă trepte în dezvoltarea profesională.

Svetlana Sicencova: Da, sigur, am întâlnit oameni cu care am trăit momente de apogeu artistic. În memorie mi- a rămas Lucia di Lammermoor, cântată la Cluj cu Emil Maxim la pupitru și tot acolo am cântat Rosina din Barbierul din Sevilla dirijată de Adrian Morar. Am cântat din nou Lucia la Craiova cu Leonardo Quadrini la pupitru, cu el am colaborat și în Bal Mascat și Paiațe în Italia, și Rigoletto tot acolo. Am cântat și sub bagheta lui maestrului Marius Hristescu.
În mod deosebit dintre conducătorii de orchestră îmi amintesc de colaborarea cu Luca Testa, un dirijor cu multă sensibilitate. Cu el am cântat și în cadrul Turneului Mondial
Sopranos for World Peace . În legătură cu acest turneu, nu pot să nu amintesc de organizatorul lui – o femeie minunată, o voce deosebită, Gloria del Paraguay. Ea m-a invitat să cânt în țara ei.

Dintre partenerii mei de scenă nu pot să nu amintesc nume destul de cunoscute aici în țară, dar și pe cei cu care am cântat în străinătate: Pompei Hărășteanu, Robert Nagy, Gheorghe Mogoșan, Călin Brătescu, Corneliu Murgu, EcaterinaȚuțu, Sorin Drăniceanu, Ștefan Ignat, Adrian Marcan, Katia Ricciarelli, Gianluca Terranova, Eduard Semionov, etc.
Aș vrea să mai amintesc și recitalurile făcute la Radiodifuzuinea Română cu buna mea prietenă, excelenta pianistă Magdalena Faur, în prezent pianistă la Corul de Copii al Radiodifuziunii Române.

Ana- Maria Bocai 


Articole similare publicate de autor

Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Sorin Zlat

Ana-Maria Bocai

Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Interviu cu pianistul Aimo Pagin – Bösendörfer Artist

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.