Univers Cultural – Prima pagină
Filarmonica de Stat Sibiu- STAGE @ HOME - Piotr Ilici Ceaikovski și Erich Wolfgang Korngold  în "Stagiunea Online" din această săptămână
Artă

Filarmonica de Stat Sibiu- STAGE @ HOME – Piotr Ilici Ceaikovski și Erich Wolfgang Korngold în “Stagiunea Online” din această săptămână

 Vlad RăceuGabriel Bebeșelea

“Stagiunea Online”  a Filarmonicii de Stat Sibiu are pentru noi , în această săptămână, două propuneri interesante:

Joi, 30 aprilie, ora 19

Erich Wolfgang Korngold – Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35  susținut de către Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea , solist este violonistul  Vlad Răceu.

Vineri , 1 mai , ora 19 

Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia Manfred în și minor, op. 58 în interpretarea Filarmonicii de Stat Sibiu, la pupitrul dirijoral avându-l pe  dirijorul  Gabriel Bebeșelea .

Cele două evenimente, care s-au desfășurat în data de 16 mai 2019, sunt difuzate  pe pagina de facebook și pe site-ul instituției, precum și pe posturile de televiziune locală TV Eveniment, TV Sibiu și TV Nova.

“Compozitor de muzică de film și de muzică clasică romantică al secolului XX, Erich Wolfgang Korngold este adesea numit ”părintele muzicii de film”.Cea mai cunoscută lucrare a sa, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 a avut premiera la data de 15 februarie 1947 în interpretarea lui Jascha Heifetz alături de Orchestra Simfonică din Saint Louis. Cele trei părți ale concertului preiau material tematic din coloanele sonore ale filmelor Another Dawn (1937), Juarez (1939), Anthony Adverse (1936) și The Prince and the Pauper (1937).

Cu un discursul muzical inspirat de teme populare, Ceaikovski a fost considerat cel mai bun simfonist rus al generaţiei sale. Tema fundamentală a lucrărilor sale simfonice este lupta pe care omul o duce pentru a încerca să domine destinul şi eşecul final. Simfonia „Manfred” în si minor, op. 58 a fost prezentată în primă audiţie la Moscova, în anul 1886 sub conducerea lui Max Erdmannsdörfer. Subiectul a fost sugerat autorului de Balakirev, recomandându-i să ia ca modele “Simfonia fantastică” şi “Harold în Italia” de Berlioz. Structurată pe 4 părți, Ceaikovski prezintă tema tragică a eroului, contrapunctată de tema elegiacă a iubitei lui, Astarte. Manfred ocupă un loc special printre lucrările simfonice ale lui Ceaikovski, fiind o creaţie remarcabilă prin scriitură, orchestraţie şi capacitate evocatoare.” se arată în comunicatul trimis către Univers Cultural. 

autor : Ana-Maria Bocai

Articole similare publicate de autor

Filarmonica de Stat Sibiu- STAGE @ HOME – Alexandr Borodin, Serghei Rahmaninov, Richard Addinsell în “Stagiunea Online” din această săptămână

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai: Și dacă nu ai exista tu? -Beethoven’s dream

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Mă înveţi tu? -poem- / Lucian Flontaș- Frédéric Chopin- Nocturne Op.9 Nr.1 / Nocturne Op.9 Nr.2

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.