Univers Cultural – Prima pagină
Cristian Sandache: Jean Bart -Europolis- O Europă în miniatură
Cristian Sandache: Jean Bart -Europolis- O Europă în miniatură
Literatură

Cristian Sandache: Jean Bart -Europolis- O Europă în miniatură

 Conferențiar universitar doctor Cristian Sandache
Conferențiar universitar doctor Cristian Sandache


O EUROPĂ ÎN MINIATURĂ

În aprilie 1933 apărea la București romanul „EUROPOLIS”, cea mai importantă scriere a lui EUGENIU P.BOTEZ, rămas în istoria literaturii române ca JEAN BART (28 noiembrie 1874, Burdujeni- Suceava- 12 mai 1933, București).

A fost un fel de cântec de lebădă, pentru că la scurtă vreme, scriitorul a murit.

Fusese ani la rând ofițer maritim și după trecerea în rezervă devenise funcționar de stat în sfera culturii. Reușise o premieră în proza românească, în sensul că publicase primul roman dunărean , cu acțiunea derulată la Sulina, pitorescul port aflat într-un spațiu al apelor care reconfigura la o scară miniaturală, o adevărată Europă .

Mica lume cosmopolită (dominată, totuși, de o puternică și orgolioasă colonie grecească) este fundalul în cadrul căruia se derulează câteva povești de viață, relatate cu o peniță sigură și inspirată. Dincolo de epicul în sine, romanul reprezintă un autentic magazin de termeni și spețe nautice, cu descrierii vii ale naturii și portului, orașului încărcat de istorie, aerului cosmopolit, fascinant. Jean Bart nu era la prima sa scriere, publicând anterior o serie de schițe de aceeași factură, care nu au trecut neobservate. Dar cu „Europolis” reușise cu adevărat, să intre în plutonul fruntaș al prozei românești.

Aprecierile criticii au fost în general pozitive, autorul fiind apreciat atât pentru descriptivismul reușit, cât și pentru ideea de a scrie un roman închegat, despre un mediu care până atunci, fusese prea puțin abordat în literatura autohtonă.

Reușite s-au dovedit mai ales eroinele feminine ale scrierii, dar și capacitatea sa de a crea un anumit dramatism cinematografic, derulat firesc, fără stridențe.

Scriitorul cunoscuse bine portul Sulina, unde activase o vreme, în calitate de comisar maritim și impresionat de specificul natural-etnografic al localității, a avut ideea inspirată, de a-și transpune experiența într-o operă literară. Întâmplător sau nu, inițiativa i-a reușit, cartea bucurându-se de ecouri favorabile. În anul 1961 a fost ecranizată în România, sub numele de “Porto-Franco”. Romanul a fost tradus în limba franceză.

 

Cristian Sandache: Jean Bart -Europolis- O Europă în miniatură

Hoții de cereale- primul capitol ar romanului

sursa foto ro.wikipedia.org

sursa informații: Cristian Sandache -pagină personală

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010386792935&epa=SEARCH_BOX

Articole similare publicate de autor

Casele Memoriale ale Muzeului Literaturii Române-serie de evocări și tururi ghidate on-line, de luni

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Uneori e prea mult

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Vis de iarnă

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.