Univers Cultural – Prima pagină
Conservator Nica Marcela:  Ilie Constantinescu(1874-1960) un colecționar de excepție
Ilie Constantinescu
Istorii și tradiții

Conservator Nica Marcela: Ilie Constantinescu(1874-1960) un colecționar de excepție

Marele profesor și colecționar Ilie Constantinescu s-a născut la Dioști, județul Romanați la 1 noiembrie 1874.

A funcționat ca profesor de limba română la Liceul Ioniță Asan din Caracal, unde a fost un strălucit dascăl pentru elevii săi. Fiind un pasionat colecționar a dorit să înființeze un muzeu la liceu, ceea ce a și reușit pentru scurt timp din lipsa spațiului. Astăzi în memoria sa cu obiectele donate de Ilie Constantinescu funcționează un colț muzeistic la acest liceu. De asemenea, la Liceul Ionița Asan se pot vedea tablourile renumitului pictor născut în Caracal, Marius Bunescu.

Meritul Domniei sale îl constituie faptul că pe parcursul vieții sale a colecționat un număr impresionant de obiecte de diverse tipuri –monede, obiecte de ceramică, obiecte de etnografie, ziare, reviste, carte veche, documente, etc- care datează din preistorie și până în contemporaneitate.

Dânsul a dorit să înființeze un muzeu în casa sa, dar din nefericire nu a reușit niciodată să-și îndeplinească acest vis.

După ce s-a înființat muzeul de către profesorul emerit Pătru Crăciun pe baza colecțiilor sale, 27 de tablouri din colecția de artă a magistratului Ion Hagiecu Miriște și 15 piese din colecția lui Ilie Contantinescu marele colecționar a fost angajat în acest muzeu; unde a avut printre altele meritul,fiind un excelent epigrafist, de a traduce inscripția de pe sarcofagul din curtea muzeului, descoperit în anul 1952, deci în perioada când acesta lucra la muzeu(1951-1953).

În acest timp el a mai donat obiecte de numismatică muzeului( informație preluată de la dr. Paul –Emanoil Barbu autorul cărții Ilie Constantinescu-Profesor.Cercetător. Colecționar).

După dispariția marelui profesor și colecționar, colecțiile acestuia au fost împrăștiate de către moștenitorii acestuia, o parte dintre documente au fost topite în anul 1989, unele au fost donate la diverse instituții(muzee, arhive), și altă parte dintre ele a ajuns la diferiți colecționari.

Acest pasionat colecționar a rămas în conștiința romanațeană prin obiectele sale de o inestimabilă valoare pe care le-a adunat cu atâta dăruire, având o conștiință remarcabilă a patriotismului local și național.

sursa foto www.museum.com

Articole similare publicate de autor

Adrian Cioroianu: O infirmieră franceză în România

Ana-Maria Bocai

Clara Haskil- Dacă vă par uneori absentă, departe, distantă, este pentru că urmăresc fără odihnă un vis

Ana-Maria Bocai

Șerban Cionoff : “Te-aştept cu Ranga-n gară!”

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.