Univers Cultural – Prima pagină
Comunicat de presă Știri

Asociația Managerilor din Muzee- comunicat de presă

Având în vedere situația creată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, acolo unde evaluarea anuală a managementului instituției conduse de către domnul Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă, politic, de către ConsiliulJudețean Constanța, forumul tutelar al muzeului, Asociația Managerilor de Muzee face următoarele precizări:
Domnul Sorin Marcel Colesniuc, cercetător științific și doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de domnul președinte al Consiliului Județean Constanța. Cu toate acestea, unii consilieri județeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obținute, imputându-i vini imaginare. Din păcate, domnul Sorin Marcel Colesniuc nu este prima victimă a unui demers politic al Consiliului Județean Constanța, cazul lui fiind precedat de cel al domnului Erwin Simsensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța. Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialiști în materie.
Totodată, unul din cei care conduc destinele județului, autorul moral al acțiunii împotriva colegului nostru, „s-a implicat” și la Capidava, jignindu-i și amenințându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani și fără de care, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch.
Menționăm că este prima situație de acest gen din spectrul muzeal românesc în care, consilierii locali sau județeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialiști în domeniu.
Prin aceasta, Asociația Managerilor de Muzee dorește să tragă un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură și, totodată, își manifestă solidaritatea fată de colegul nostru Sorin Marcel Colesniuc.
Domnul Sorin Marcel Colesniuc conduce MINAC din anul 2018. Domnia sa a coordonat și inițiat o serie de proiecte culturale și științifice de prestigiu de nivel național și internațional. Este autorul mai multor volume și studii științifice, iar valoarea lui morală și profesională a fost recunoscută prin acordarea de premii și distincții din partea unor entități ca: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Educației etc. A primit titlul de „Cetățean de onoare“ al comuna Trușești, jud. Botoșani (2015); a fost declarat „Omul Zilei“ de ziarul „Jurnalul național“ (24 august 2011) și „Omul Anului“ de ziarul „Mangalia News“ (2016); a primit premiul de excelență „Zece oameni de valoare pentru Constanța“ (2019).
Pe cale de consecință, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-și reconsidere poziția asupra acestei situații, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept și totodată injust față de un om și de un profesionist, așa cum a dovedit că este domnul cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Asociația Managerilor din Muzee

sursă comunicat  : pagină facebook – Asociația Managerilor din Muzee

sursă fotografie:  Sorin Marcel Colesniuc -facebook

Articole similare publicate de autor

A murit cantaretul de muzică country Kenny Rogers ( fișa biografică)

Ana-Maria Bocai

Concerte din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, la Muzeul Național Cotroceni

Ana-Maria Bocai

Muzeul Național Cotroceni organizează Cotroceni Summer Camp – ateliere creative de muzeologie

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.