Univers Cultural – Prima pagină
Ana-Maria Bocai : Societate, încotro ?
Împreună să transformăm cuvintele în fapte

Ana- Maria Bocai : Națiune, ești aici ?

Joseph- Marie de Maistre, conte, filosof, avocat, diplomat francez spunea :” Orice națiune își are conducătorii pe care îi merită.”

Și noi ne merităm soarta. Numai dacă privim în jur sau dacă ascultăm la cei de lângă noi sau de aiurea observăm ce comportament lipsit de bun simt și educație este afișat de către mulți dintre români.

Politică nu ne-a învrăjbit, așa cum îmi spunea acum ceva vreme un prieten, politică a scos la iveală ceea ce exista de mult în această națiune. Nu știu dacă există pe pământ o altă țară, în care cetățenii ei să adopte acest comportament ” de mahala”, când în joc este chiar viitorul acelui popor.

În loc să căutăm soluții, să aducem ceva concret spre rezolvarea problemelor, ne limităm la a înjura ca la ” ușa cortului” – îmi cer iertare pentru folosirea acestei expresii. Votez, nu votez, apreciez un om sau altul. Îmi pot exprima în termeni civilizați opțiunea, și poate că aceia care vor asculta sau citi argumentele mele, mă vor urmări.

Stau și mă gândesc, cum suntem priviți oare din afară, de către diplomați ,politicieni, istorici, de oamenii simpli care citesc și observă ce se întâmplă în țară noastră.

Suntem că o mare familie, în care membrii ei se ceartă toată ziua, își dau în cap, fără să existe o cale de înțelegere și o dorință de a ieși din impas. Și atunci, cum ești privit de vecini?

Ne sfâșiem între noi, precum o haită flamandă de lupi, uitând că suntem parte a aceluiași organism, care funcționează în mod optim dacă fiecare își îndeplinește rolul său în mod corect.

Și dacă schimbarea nu vine de la noi și din noi nu o să avem niciodată altă soartă. Îmi doresc binele, dar nu fac nimic pentru mine și pentru cei care îmi sunt aproape. “Să moară și capra vecinului” este de fapt mentalitatea adânc înrădăcinată în ADN-ul românesc, materializată în invidie și indiferență.

Există în țară mulți binevoitori și  “samariteni”,  tot soiul de ” comitete și comiții” care declară că au caracter umanitar – nu spun că sunt toți și toate în acest mod- și care,  chiar dacă ești căzut în drum, nu îți acordă nici cea mai mică atenție.  Și nu vreau să aduc în atenție nici un caz, cunosc prea multe și cred că și voi, dragii mei, cunoașteți.

Și dacă noi, între noi, ne dorim răul, de ce altcineva să ne vrea binele?

Articole similare publicate de autor

Ana-Maria Bocai : Societate, încotro ?

Ana-Maria Bocai

Împreună pentru Leo Iorga

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Împreună să transformăm cuvintele în fapte

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.