Univers Cultural – Prima pagină
Pianistul Aimo Pagin
Pianist Aimo Pagin
Interviuri

Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Aimo Pagin

Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Aimo Pagin

Despre tânărul pianist, maestrul Radu Lupu spune că : “este foarte talentat și se dedică cu pasiune muzicii”.

O carieră impresionantă, cu numeroase premii internaționale și cu colaborări inedite, care sunt, de fapt, o recunoaștere a talentului său.

Aimo Pagin revine după trei ani în România, într-un recital extraordinar la Ateneul din Iași.

Născut într-o familie de muzicieni, fiul celebrei violoniste Silvia Marcovici, Aimo Pagin a început studiul pianului la vârsta de 7 ani la Conservatorul din Strasbourg cu F. Claustre, apoi urmează cursurile Conservatorului din Colmar cu pianista Rena Shereshevskaya. Din anul 2001 studiază timp de 3 ani sub îndrumarea pianistului Dominique Merlet la Conservatoire de Musique din Geneva, pentru ca la sfâșitul cursurilor să obțină diploma de solist.

Are drept mentori nume celebre în muzica clasică: Radu Lupu, Murray Perahia, David Zinman, Vladimir Feltsman, Andras Schiff, Pascal Rogé, Dmitri Bashkirov, Maria Tipo, Valentin Gheorghiu, și în SUA este studentul cunoscutului pianist și profesor Leon Fleisher.

A obținut numeroase premii la diverse consursuri internaționale, dintre care amintim:

  • Concursul Internațional ” GeorgeEnescu”-2005,

  • Valsesia Musica -Milano-2006,

  • Premio Pianistico Pausilypon -Napoli- 2006, ocazie cu are își face debutul la televiziunea italiană RAI,

  • Cidade de Ferrol International Piano Competition -Spania-2008,

  • Jacopo Linussio International Competition -Tolmezzo -Italia,

  • Palma D ” Oro International Piano Competition -2009,

  • Premio Fausto Zadra -Abano Terme -Italia -2010.

A susținut concerte la : Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Beethoven-Haus Bonn, Tohhalle Zürich, Società dei Concerti Milano, Palais des Beaux-arts Bruxelles, BBC London, și a fost invitat la festivaluri precum: Festival Chopin -Paris, Festival de Radio-France- Montpellier, Festival St-Jean Cap Ferrat , Nuits Musicales en Armagnac, Chopin Gesellschaft Hannover, Ushuaia Internațional Festival, Mendelssohn Musikwoche Wengen, Schleswig Holstein Musik Festival.

În anul 2009 a fost invitat să cânte Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, în locul marelui pianist Radu Lupu, iar în anul 2010 și-a făcut debutul la BBC -Londra.

În prezent este profesor la Conservatorul din Strasbourg și la Universitatea din Graz.


Ana-Maria Bocai : Sunteți din nou în România, cu un recital extraordinar. Ce înseamnă pentru dumnevoastră România și care este impactul pe care muzică îl are publicului meloman de aici. Există o diferența între iubitorii de muzică din România și cei din întrega lume?

Aimo Pagin : Este pentru mine foarte important să vin să cânt în România, pentru că este puțin și țara mea, mama mea este Silvia Marcovici, o violonistă cunoscută în țară.

De la ea am pasiunea pentru România în primul rând, am vorbit românește încă din copilărie, chiar dacă am trăit în Franța. Să cânt în “țara mea”, îmi dă mai multe emoții decât în altă parte … este clar.

Publicul este extraordinar în România!

Ana-Maria Bocai :În prezent înregistrați muzică pentru un nou CD. Dezvăluiți-ne câteva din elementele importante ale acestui proiect. Din câte știu eu, este vorba despre un al doilea CD, cuprinzând valsurile lui Chopin.

Aimo Pagin : Exact asta este, este al doilea CD al meu care se va înregistra la Paris (Paraty). O să apară în toamna acestui an , și chiar în perioada aceasta fac înregistrarea. O să fie foarte special pentru că fac înregistrarea pe un pian Boesendorfer și pentru că urmează să semnez cu ei un contract unic de colaborare. Sunt așa fericit de existența acestui proiect, mai ales pentru că sunt piese pe care le cânt de când eram copil…

Ana-Maria Bocai : Cu siguranță puteți vorbi mult despre carieră dumneavoastă, pentru că aveți proiecte importante și numeroase. Vreau, însă , că în încheierea acestei mici “discuții” să îmi spuneți câteva cuvinte despre mama dumneavoastră, celebra violonistă Silvia Marcovici.

Aimo Pagin : Ce pot să spun despre mama mea, în afară de faptul că o iubesc, și că de la ea am în mare parte iubirea pentru muzică ! Ne vedem foarte des pentru că amândoi lucrăm ca și profesori, aici, la Universitatea din Graz, Austria.

Pianistul Aimo Pagin
Pianistul Aimo Pagin

 

Articole similare publicate de autor

Ana-Maria Bocai: Interviu cu chitaristul Liviu Negru

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Sorin Zlat

Ana-Maria Bocai

Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.