Univers Cultural – Prima pagină
Liviu Negru- chitarist
Liviu Negru- chitarist
Aici, Basarabia Interviuri

Ana-Maria Bocai: Interviu cu chitaristul Liviu Negru

Un tânăr talentat, chitarist de excepție, o carieră care se dezvoltă frumos, parte a numeroase proiecte, Liviu Negru ne dezvăluie câteva amănunte din viața unui profesionist pasionat de muzică.

Născut în Chișinău, Liviu Negru alege să studieze muzica în România, în prezent fiind masterand la secția de jazz a UNMB.
A participat la numeroase festivaluri de jazz, dintre care amintim:
– Festivalul de jazz studențesc de la Târgu Mureș, în anul 2013, an în care este și bursier al Academiei Icon Arts;
– Stagiunea de jazz de la Teatrul Act, în anul 2013, unde în cadrul unui concert prezintă alături de Alex Man și Sorin Romanescu o istorie a chitarei;
-Festivalul de jazz de la Sibiu în anul 2014, câștigător al Marelui Premiu;
-Festivalul de jazz organizat de Arcub, în anii 2014 și 2015, unde evoluează alături de Bucharest Jazz Orchestra și Răzvan Cojanu Quartet;
-Festivalul de jazz-rock de la Câmpina în anii 2015 și 2017;
-Festivalul de jazz de la Brăila în anii 2017 și 2018, alături de trupa lui Andrei Tudor;
-solist în cadrul unui concert de stagiune, invitat al Big Band-ului Radio, în noiembrie 2017;
– Cerbul de Aur, în anul 2018, unde face parte din trupa de acompaniament alături de Big Band-ul Radio.
Colaborările sunt numeroase, incluzând și proiecte de muzica pop, cu: Alex Velea, Andra, Prestige Orchestra, Ellie White, Connect R, Virgil Ianțu, etc.

Ana-Maria Bocai:     Universitatea din București și profesorii săi au pus o amprentă aparte asupra modului în care abordați partitura?

Liviu Negru:            Cu siguranță că întâlnirea cu profesorii din cadrul secției de jazz a avut o influență destul de importantă, mai ales la vârsta când încă nu știi ce ar trebui să faci și încotro să o apuci. Sfaturile lor au fost benefice și probabil ar fi și acum, dar foarte important este să mergi pe intuiția proprie, să nu renunți la direcțiile artistice care îți plac, chiar dacă poate sunt în contradicție cu ce ar spune un profesor. Părerea mea este că studiul individual este cel mai important, și la un moment dat tu trebuie să devii propriul tău profesor, mentor.

Ana-Maria Bocai:      Stilul muzical adoptat este o alegere, să spunem recentă, sau a însemnat un hobby al copilăriei?
Liviu Negru:               Stilul muzical care m-a marcat în copilărie mi-a plăcut atât de mult încât datorită faptului că a apărut în viața mea această pasiune am continuat studiul în acest domeniu. Și aici, cred că e vorba de câțiva chitariști care îmi plăceau când eram mic și care îmi plac și acum. Dar desigur, că între timp am descoperit muzica diversă și am început să devin mai receptiv și la alte sonorități, fapt care m-a ajutat să fiu mai versatil, cred eu, mai „atent” la anumite detalii mai subtile.Probabil că e un proces de evoluție această continuă căutare, proces care nu ar trebui să înceteze.

 Ana-Maria Bocai:     Aveți în biografie multe colaborări, cu artiști cunoscuți și mai putin cunoscuți, genurile fiind oarecum diferite. Vorbiți-ne despre muzica pe care o interpretați și colaborările care au însemnat o treaptă nouă în experiența dumneavoastră.

Liviu Negru:           Toate colaborările sunt o experiență, chiar dacă unele nu sunt foarte reușite, toate au scopul lor și cumva locul lor în istoricul fiecăruia.Nu vreau să înșir aici o listă de nume, unele foarte cunoscute , nu aș vrea să epatez datorită acestora, sau să fac comparații și în acest mod să marginalizez pe cineva(întrucât nu știu cine citește acum acest interviu). Ce aș putea menționa este concertul în calitate de solist al Big Band-ului Radio. Am avut emoții mari la acel concert datorită posturii inedite. Probabil dacă ar mai exista genul acesta de manifestări, randamentul ar fi altul datorită experienței acumulate ulterior.

Ana-Maria Bocai:   Cu cine ați cântat în trecut și ați dori să vă reîntâlniți, poate, într-un alt concert?

Liviu Negru:           O să zic doar că îmi lipsește un context în care aș putea să cânt nu doar aranjamente prestabilite, ci și părți mai libere(improvizații). Din păcate pentru mine acest lucru se întâmplă doar acasă în ultima vreme, când exersez.

Ana-Maria Bocai:     Cum vă definiți ca om? Întreb pentru că întâlnirea mea cu dumneavoastră a însemnat „ un altceva”, și aș vrea să vă cunoască și iubitorii de frumos această latură umană, măcar, din descrierea dumneavoastră.
L
iviu Negru:         Vă mulțumesc pentru această apreciere,cu toții avem însă lacune din punct de vedere uman.

Pentru mine contează foarte mult latura spirituală a lucrurilor, și analiza poate filosofică (daca nu e prea mult spus) a tot ce ni se întâmplă ca ființe. Aici muzica are un rol foarte important fiindcă ține de spiritualitate, poate crea niște stări emoționale foarte intense. Totodată o pot încadra și la latura analitică datorită efortului depus în studiul acesteia.
În rest, încerc să fiu cât mai sincer cu mine, cu oamenii din jur și să justific această menire artistică pe care mi-am ales-o și în restul timpului în care nu fac muzică.
Cu toate acestea sunt și destul de pragmatic. Ar fi multe de spus, e un subiect amplu.

 

Articole similare publicate de autor

Grigore Vieru : Pentru ea

Ana-Maria Bocai

CONEXIUNI CONVERGENTE- Vernisaj la Muzeul Național Cotroceni

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Sorin Zlat

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.