Univers Cultural – Prima pagină
Ana-Maria Bocai : Dinu Lipatti -Cel mai iubit pianist român
Dinu Lipatti
Artă Spiritualitate

Ana-Maria Bocai : Dinu Lipatti -Cel mai iubit pianist român

Într-o zi de decembrie- 2 decembrie – a anului 1950 , se stingea la Geneva unul dintre cei mai talentați pianiști ai lumii, românul Dinu Lipatti. Avea doar 33 de ani.

S-a născut la București și  a crescut într-un mediu propice din punct de vedere al educației muzicale, atât părinții săi, dar și nașul de botez, nimeni altul decât marele George Enescu, i-au fost îndrumători.

Într-un timp relativ scurt- anii 1934-1950-  a desfășurat o carieră concertistică bogată, susținând concerte alături de nume importante precum: George Enescu, Herbert von Karajan, Alceo Galliera, Clara Kaskil, pe marile scene din Europa și America.

Descoperă că are leucemie, boală care îi va aduce și sfârșitul. Deși foarte slăbit,  susține un ultim recital- memorabil-  la Besançon  -Franța, recital despre care mama sa , Anna Lipatii, scria în cartea “La vie du pianiste Dinu Lipatti” :”Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă”.

Ca să îl  cunoaștem mai bine  trebuie să vorbim mai puțin despre el, și să îi ascultăm mai mult opera. Pianist , compozitor și pedagog , Dinu Lipatti este, fără îndoială, cel mai iubit pianist român.

sursă informații și foto http://ro.wikipedia.org

Articole similare publicate de autor

Placido Domingo este pozitiv la testul pentru Covid-19. Fiul său, Placido Domingo Jr. , se arată indignat pentru modul în care mesajul tatălui său a fost tradus

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : Amza Pellea- simplitate și măreție

Ana-Maria Bocai

Muzeul Național Cotroceni rămâne alături de public, venind în întâmpinarea celor care doresc să consulte online publicațiile de artă și istorie pe care le-a realizat în ultimii ani

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.