Univers Cultural – Prima pagină
Amza Pellea
Artă

Ana-Maria Bocai : Amza Pellea- simplitate și măreție

35 de ani fără Amza Pellea

Cu greutate se povestește sau se scrie despre el, așa cum se întâmplă în cazul marilor spirite care au marcat o epocă.
Amza, olteanul nostru din Băilești, este pentru cei mai mulți dintre noi, Nea Marin, ruda de la țară, care ne înveselea fiecare sărbătoare, ( și ne înveselește) în glume dezvăluind tipologii umane și sociale.
Figura sa impunătoare aducea și a țăran român, gospodarul care muncește din greu pentru fiecare bucățică de pâine și care nu îi iartă pe cei certați cu legea și morala, dar și a domnitor român, os domnesc, care cunoaște mai bine decât oricine sufletul acestui popor.
Legendară interpretare a domnitorului Mihai Viteazul, Amza a rămas în conștiința colectivă figura vie a voievodului întemeietor de țară.
Trecea cu ușurință de la un rol la altul, drama sau comedia erau abordate cu același interes, personajele interpretate marcând istoria cinematografiei românești.
Talentul nativ, dublat de acel spirit românesc nealterat, modul în care se dăruia publicului, au fost premisele nașterii și dezvoltării carierei sale.
Eu amintesc câteva dintre filmele sale, capodopere ale cinematografiei românești și vă invit să le vizionați atunci când aveți ocazia, pentru ca Amza să fie mereu cu noi : Columna, Dacii, Mihai Viteazul, Nea Marin, MIliardar, Osânda, Capcana Mercenarilor, Ecaterina Teodoroiu, etc.
De acolo de unde este, cu siguranță ne veghează și ca și marele domnitor căruia i-a dat viață, ne îndeamnă:
“Pentru a trăi o viață care ți-a fost dată, ești dator să o meriti atât ca om, dar și ca neam, în fiecare clipă”-Mihai Viteazul. 

sursa foto http://www.tvr.ro/in-memoriam-amza-pellea_3837.html#view

Articole similare publicate de autor

Ana-Maria Bocai : Vis de iarnă – Parcul Constantin Poroineanu

Ana-Maria Bocai

Mureş: Candelabru de cristal din secolul XIX, descoperit după 40 de ani în podul Muzeului de Ştiinţele Naturii

Ana-Maria Bocai

Ana-Maria Bocai : O altă iarnă

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.