Univers Cultural – Prima pagină
Profesor dr .Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Profesor Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Istorii și tradiții

Adrian Cioroianu : România Mare – Primul Centenar: 5 minute de istorie – Brâncuși la Paris

Brâncuși este romanul care a luat stâlpii caselor din satul natal și i-a stilizat în capodopere aflate astăzi în marile muzee ale lumii. Unii spun că ar fi fost cel mai mare sculptor al secolului XX , iar atelierul său se află astăzi în inima Parisului.

Constantin Brâncuși s-a născut în februarie 1876, în satul Hobița, jud. Gorj, că al șaselea copil al unor țărani olteni. La optsprezece ani pleca la Școala de Arte și Meserii din Craiova, unde lucru important, el a învățat printre altele , meșteșugul prelucrării metalelor. Spre douăzeci și doi de ani, Brâncuși devenea student la Școală de Arte frumoase din București, absolvind-o în anul 1902. 

Brâncuși era un admirator al sculptorului Auguste Rodin,dar artistul și-a dat seama că în anturajul lui Rodin nu se va dezvolta el însuși și a început munca pe cont propriu.

Înaintea morții sale din 1957, Constantin Brâncuși a vrut să lase opera sa în grija statului român, dar guvernul comunist de la București a refuzat, spunând că : “Brâncuși ar fi fost un artist decadent”.

În anul 1997, la patruzeci de ani de la moartea artistului, statul francez a recreat Atelierul lui Brâncuși la Paris, chiar lângă Muzeul de Artă Contemporană Centre Pompidou.

sursa   5 minute de istorie @ceamaifrumoasa poveste

https://www.facebook.com/ceamaifrumoasapoveste/?epa=SEARCH_BOX

Articole similare publicate de autor

Adrian Cioroianu: Fotograful Unirii

Ana-Maria Bocai

Şerban Cionoff : O ilustră anonimă: Greta Garbo

Ana-Maria Bocai

Șerban Cionoff : Adevărata istorie a filosofului Mon-Ciu

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.