Univers Cultural – Prima pagină
Profesor dr .Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Profesor Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Istorii și tradiții

Adrian Cioroianu : Regina Maria și “tigrul”

Întâlnirea dintre Regina Maria și “tigrul” din Franța, om politic francez, supranumit “tigrul”, pe care Regina Maria l-a întâlnit la Paris, în luna martie a anului 1919.
La începutul Conferinței de Pace de la Paris, în 1919, demersurile diplomatice pentru recunoașterea României Mari s-au dovedit mai grele decât se estimase.
Misiunea cvasidiplomatică a Reginei Maria în capitala Franței, a fost camuflată de o invitație, primită din partea Academiei de Arte Frumoase din Paris, care de altfel, a și făcut-o membră de onoare pe regina noastră.
Cu această ocazie, Regina Maria s-a întâlnit cu președintele francez Reymond Poincaré și cu prim -ministru Georges Clémenceau, cel care era supranumit “tigrul”.
Morala episodului este că în momentele cruciale de la sfârșitul Primului Război Mondial, România a avut șansa de a avea conducători cu farmec, dar și cu maniere, evident și contextul mondial ne-a ajutat.

sursa 5 minute de [email protected]

https://www.facebook.com/ceamaifrumoasapoveste/

 

Articole similare publicate de autor

Căluşul Românesc, istorie şi contemporaneitate

Ana-Maria Bocai

Şerban Cionoff: Nevoia de George Ţărnea

Ana-Maria Bocai

Muzeului Național Cotroceni : Vernisajul expoziției “Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” la Szeged

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.