Univers Cultural – Prima pagină
Profesor dr .Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Profesor Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Istorii și tradiții

Adrian Cioroianu : Henri Berthelot

Este povestea generalului Henri Berthelot, omul care ne-a ajutat într-unul dintre cele mai dramatice momente ale istoriei noastre. Astăzi un sat în România îi poartă numele, la fel și strada din București pe care se află Radioul Național.
Henri Berthelot s-a născut în decembrie ( 7) 1861 într-un orășel din centru Franței, în familia unui căpitan de jandarmi.
La vărsat de 22 de ani el a absolvit Academia Militară de la Saint- Cyr, unde a terminat al patrulea din peste 300 de cursanți.
Debutul carierei sale a avut loc în Algeria și în Indochina, iar la vârsta de 43 de ani era locotenent -colonel pe lângă Statul Major al Armatei Franceze.
La sfârșitul lunii august 1916, generalul Joseph Joffre a decis trimiterea une misiuni militare care să ajute efortul de război al României aliate.
Pentru aceasta a apelat la un om pe care îl cunoaștea bine, generalul Henri Berthelot în vârstă de 55 de ani.
Pe 19 octombrie 1916, după o lungă călătorie Henri Berthelot a ajuns pe pământ românesc, la Iași. El urma să conducă o misiune franceză de circa 2000 de persoane, al cărei rol era ajutarea și consilierea Armatei Române.
Generalul a devenit unul dintre oamenii apropiați ai Regelui Ferdinand, dar și o prezență familiară pentru soldații români, care l-au poreclit cu simpatie “ generalul burtălău”, inclusiv pentru faptul că Berthelot era corpolent.
Generalul Berthelot era foarte atent la starea soldaților români, el spunea că : “ pentru ca un soldat că să lupte bine, el trebuie hrănit bine și totodată respectat de către ofițerii săi”.
În semn de recunoștință, bustul generalului din orașul Strasburg a fost făcut cadou, după război de primăria orașului Iași.
Inițial el a fost descumpănit de starea dezastruoasă în care se afla Armată Română, la sfârșitul anului 1916.
În următoarele luni, Berthelot a început o cursă contră cronometru: pe de o parte, cerea cu insistență de la Paris materiale și ajutoare pentru reînarmarea românilor. Pe de alta parte, el a organizat o veritabilă școală de război mobilă prin care soldații și ofițerii români au fost remotivați și reorganizați după cele mai noi idei ale artei războiul
Generalul Berthelot a fost unul dintre principalii artizani ai renașterii armatei noastre.
Victoriile românești din anului 1917 de la Mărășești, Mărăști și Oituz desigur, că se datorează eroismului soldaților și ofițerilor noștri, dar i se datorează în parte și lui Henri Berthlot.
Prima parte a Misiunii Militare Franceze lua sfârșit în luna martie a anului 1918, când generalul Berthelot și oamenii săi au plecat spre Franța,
Berthelot va reveni la București la sfârșitul aceluiași an 1918, ca învingător alături de regele și de regina României care i-au dăruit generalului o moșie în județul Hunedoara, într-un sat care îi poartă și astăzi numele.
La moartea generalului Berthelot, în ianuarie 1931, în România steagurile au fost coborâte în berna și clopotele au bătut în dungă, și aceasta pentru că bunicii bunicilor noștri știau ce scrisese generalul Berthelot despre soldatul român :” românul este un bun ostaș, foarte rezistent, mărșăluiește tenace, și nu se plânge niciodată, atacă cu bravură și nu se teme de gloanțe”.
Morala poveștii este aceea că Berthelot ne-a fost un prieten și un camarad, adică exact ce e nevoie în vremuri de cumpănă.

sursa 5 minute de [email protected]

https://www.facebook.com/ceamaifrumoasapoveste/

 

Articole similare publicate de autor

Șerban Cionoff : Pafka Perfil teleportat de la Videle la București

Ana-Maria Bocai

Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie

Ana-Maria Bocai

Şerban Cionoff : Ispitele poetei și sfiala lui Nea Lică Velea

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.