Univers Cultural – Prima pagină
Profesor dr .Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Profesor Adrian Cioroianu : 5 minute de istorie
Istorii și tradiții

5 minute de istorie cu profesorul Adrian Cioroianu

Adrian Cioroianu

“Pagini din istoria contemporană a României, de la Primul Război Mondial la Constituția din 1923, de la agonia luptelor până la dramatismul tratativelor de pace… începutul României Mari rămâne o fascinantă pagină de trecut. Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construiește zi de zi”

Descoperim trecut, file de viață mai mult sau mai puțin cunoscute, toate acestea fiindu-ne prezentate de către istoricul Adrian Cioroianu.
În episodul de astăzi- 26.11.2018 , domnul profesor Adrian Cioroianu ne vorbește despre fixarea graniței dintre Romania și Ungaria, care s-a stabilit pe criterii etnice după Tratatul semnat la Trianon, între anii 1920-1923.
Marți -27.11.2018-, drumul ne poartă către Paris, alături de voluntarii români din Primul Război Mondial.
Rămânem în Paris și miercuri -28.11.2018-, când vom afla detalii despre convenția ce a hotărât, între anii 1920-1921, soarta fluviului Dunare.
Joi- 29.11.2018-  este rândul unei povești adevărate din Primului Război Mondial dezvăluind legătura dintre România și o tânăra franțuzoaică.
Vineri -30.11.2018- ajungem la Palatul Versailles, unde în luna iunie a anului 1919 s-a semnat Tratatul de pace între Puterile învingătoare și Germania. Romania a fost și ea implicată pentru că toate prevederile Păcii de la București și Buftea deveneau nule.

Emisiunea este o producție a TVR Internațional și este transmisă în fiecare zi de către posturile de televiziune  TVR Internațional,  TVR 2 și TVR Moldova.

5 minute

Profesorul Adrian Cioroianu vă spune 100 de povești despre Marea Unire, la 5 minute de istorie, de luni până duminică, la TVR Internaţional

Publicată de TVR Internaţional pe Duminică, 25 Noiembrie 2018

sursa : 5 minute de istorie @ceamaifrumoasapoveste (https://www.facebook.com/ceamaifrumoasapoveste)

Articole similare publicate de autor

Alexandru Vlahuță : Amintiri despre Eminescu

Ana-Maria Bocai

Şerban Cionoff : Midinetele și educația revoluționară a tineretului

Ana-Maria Bocai

Cristian Sandache: UN GENTLEMAN

Ana-Maria Bocai

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.